wollen-perzisch-tapijt-reinigen

Heeft u al een tijdje gezocht naar een gids om uw geliefde wollen tapijt en/of perzisch tapijt te onderhouden?

Wilt u weten hoe u uw wollen tapijt of perzisch tapijt moet :

1.Stofzuigen
2.vlekkenverwijderen
3.diepreinigen

Of misschien bent u van plan om een mooi perzisch of wolle tapijt aan te schaffen en maakt u zich druk hoe u deze zult onderhouden?

Dan bent u bij ons op het juiste address.

Ieder jaar ruineren hondereden mensen hun perzisch tapijt door verkeerde informatie en mythen over het onderhoud en schoonmaken van hun tapijt.

Dus zonder het verder uit te stellen!

Hoe reinig ik een wolle of perzisch tapijt

7. Stofzuigen

U moet uw tapijt minstens twee keer per maand goed stofzuigen. U zult zich afvragen of dit wel klopt, twee keer per maand is misschien wel heel weinig voor een tapijt!

Wat u misschien niet wist is dat wolle tapijten zoals de kelim tapijt of nain tapijt vaak kleine lucht zakjes hebben binnen de tapijt. Hierin verstopt zich een hoop vuil die niet zichtbaar is voor het oog. Hierdoor kan een authentiek perzische tapijt of andere wolle tapijt veel langer liggen zonder dat het vuil laat zien. In het geval van synthetische tapijten zoals die verkrijgbaar bij de ikea ( voor meer over het verschil tussen authentieke tapijten en synthetische tapijten verwijzen wij u naar ons andere artikel) (link).

Synthetische tapijten (polypropylene, nylon, acrylic etc..) zijn gemaakt van een form plastic en hierdoor zal de vuil boven het Perzisch tapijt of wollen tapijt blijven liggen.

Hierdoor is het geadviseerd u tapijt maar twee maal per maand te stofzuigen, vaker is ook niet beter voor uw tapijt. Door de wollen tapijt vaker dan geadviseerd stoftezuigen zuigt u de natuurlijke vezels uit de tapijt.

Als een bonus advies geef ik u nog mee om ook de onderkant van de perzische of wollen tapijt schoon te maken met een stofzuigen.schud het tapijt goed uit

6. Schud het tapijt goed uit

tapijt-uitkloppen

Ouderwets uitkloppen verwijdert een hoop stof uit uw Perzisch tapijt.

Als u maar twee maal per maand stofzuigen wel heel weinig vindt, hebben we nog een gouden tip voor u dat wonderen doet. Klop uw tapijt om tijd eens goed uit. U kunt dit het beste buiten doen (zo komt het stof niet weer in het huishouden). Als u een groot tapijt heeft kunt u het klus beter met twee mensen doen. Door de wollen tapijt 30 seconden tot een minuut uit te kloppen komt het meeste stof eruit.

Wilt u nog verder gaan en is er geen slecht weersverwachting? Laat de perzische tapijt dan even buiten hangen, een leuke tip is ere en beetje febreeze op spuiten zodat het nog fris ruikt als u het weer naar binnen haalt.

5. Dry Poeder

Dit is een populaire method, maar is een heel slecht idee. De droge poeder zal zich ophopen in de kleine lucht pakketjes binnen het tapijt en hierdoor krijg je alleen maar een grotere rotzooi. Verder wordt het tapijt hier ook heel erg fuzzig van.

Sommige professionele schoonmakers gebruiken dit methode in heel specifieke omstandigheden waar het wel in werkt. Hiervoor hebben ze ook de juiste apparatuur en gereedschap om de klus goed uit te voeren.

Maar om dit thuis te proberen raden wij heel erg af.Wolle tapijt reinigen met stoom

4. Wolle tapijt reinigen met stoom

DIT WORDT STERK AFGERADEN!

Er zijn bloggers die beweren dat ze hun Perzische tapijt of kelim tapijt met stoom reinigen. Wij hebben geen idee waarom iemand dit zelfs zou overwegen.

Ten eerste, u moet nooit het perzische of wolle tapijt in zijn geheel nat maken bij u thuis. Thuis is het bijna onmogelijk om de tapijt snel genoeg te laten dragen, en hierdoor onstaan er schimmels en meeldauw binnen het tapijt. Dat is natuurlijk niet wat wil willen, als ons doel is het tapijt reinigen te maken.

stomen-perzisch-tapijt

Het stomen van uw wolle en Perzisch tapijt wordt sterk afgeraden

Ten tweede, de stoom is veel te heet voor het wol van de tapijt. Als u uw haar wilt drogen met fohn en stijlen dan beschadigt u ook uw haar. Hier gebeurd het zelfde met de tapijt.

Het laatste punt, zoals we u al hebben vertelt bevindt er in uw tapijt veel kleine lucht pakketjes. In die pakketjes zit er meestal stof en zand, als u daarover heen gaat stomen, krijgt u modder. Stel u nou voor hoe moeilijk het zal zijn de gecreerde modder schoon te maken in uw tapijt.

Het kan in principe ook alleen echt gedaan door een professional.Vergeet het perzische tapijt niet te roteren

3. Vergeet het perzische tapijt niet te roteren

Het is een van de simpelste stappen maar wel SUPER belangrijk als het neerkomt om preventive van vervaging van het Perzisch tapijt. Bij een wolle of een perzisch tapijt is er vaak matting om een hoek of kant van het tapijt. Dit kan komen omdat een bank op de staat of een bureau. Hierdoor zamelt stof en vuil zich ook vaak rond deze meest geloopte delen van de tapijt.

Om dit op lossen is natuurlijk heel simpel, roteer uw tapijt eens in de 6 maanden om vervaging van de kleuren te voorkomen. Hierdoor geniet u ook langer van uw prachtige tapijt!Vlekken reinigen

2. Vlekken reinigen

Een ongeluk komt snel voor helemaal als uw perzische tapijt in het middenpunt van de kamer staat, en hevig wordt gebruikt. Bij vlekken is het van belang dat u onmiddelijk begint met het schoonmaak en reinigen van de vlek zelf. Al na 15 minuten zal de vlek al grotendeels door de tapijt geabsorbeerd zijn.

Bij een vlek is snel handelen het belangrijkst!

Bij een vlek is snel handelen het belangrijkst!

 

Dat is waarschijnlijk niet genoeg tijd om deze blog of artikel te vinden. We raden u daarom aan om ons artikel over dit onderwerp alvast te lezen, om goed voorbereid te zijn in het geval dat.

1.Professioneel laten reinigen

Dit is misschien de meest voordehand liggende tip. Maar ongeacht hoe goed u voor uw Perzische tapijt of wollen tapijt zorgt, een tapijt heeft eens in de 2/3 jaar wel een professioneel reiniging nodig.

Met alle bovengenoemde advies en tips kunt u ervoor zorgen dat de reisje naar de tapijt reiniger minder vaak nodig is, maar vergis u niet in dat dit een luxe is.

perzisch tapijt reinigen

Er gaat niks boven een professionele reiniging om de kwaliteit van de tapijt te behouden

 

Een professionele schoonmaak beurt zorgt ervoor dat de Perzische tapijt weer glanst en zijn kleuren langer en mooier behouden blijven. Perzische tapijten kunnen soms wel een aardig bedrag kosten bij het aanschaffen, u heeft dat zeker gedaan om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Het is dus niet slim om dan te bezuinigen in zijn onderhoudt.

Leave a Reply

2 comments

  1. W. Trommel

    Bedankt!
    Heeft u tips voor een goed professioneel reinigingsbedrijf in de buurt van Amsterdam?

    -1
  2. Pingback: Vloerbedekking Schoonmaken | Dennis.life