Perzisch tapijt: staat bekend als één van de oudste soorten tapijt onder de oosterse tapijten. Voor vele tapijtverzamelaars behoort het Perzisch tapijt tot één van de beste in zijn categorie.
Als men kijkt naar de kwaliteit en de techniek die de Perzen in het maken van een Perzisch tapijt stoppen is het vaak ook duidelijk waarom deze tapijten door de eeuwen heen altijd geliefd zijn gebleven. Het is ook verantwoordelijk voor de creatie van de waarde van het Perzisch tapijt .

In deze pagina vindt u informatie en advies over alles wat u moet weten over een Perzisch tapijt. Een gids die u zal leiden door de wereld van Perzische tapijten en vloerkleden.

inhoudsopgave


  • Wel of niet aanschaffen en bij wie?

  • Handgemaakt of niet

  • Hoe worden Perzische tapijten gemaakt

  • Materialen

  • Onderhoudt

 

Wel of niet een Perzisch tapijt aanschaffen?

Perzische tapijten kunnen de atmosfeer van een kamer positief veranderen, en het is begrijpelijk dat een Perzisch vloerkleed over uw huidige budget kan zijn. Maar er zijn online genoeg alternatieven te vinden die binnen uw budget zullen passen.

Het is ook goed om te onthouden dat een Perzisch tapijt een stuk langer mee zal gaan dan een niet handgemaakt tapijt, en dat net als wijn het een positieve lange-termijn-investering kan zijn.

Bent u op zoek naar betrouwbare winkel om online authentieke perzische tapijten te kopen?
Gelukkig zijn er voldoende Nederlandse webwinkels zoals Bol waar je terecht kunt voor een mooi tapijt.

Een andere aanrader zou Fonq zijn, die vaak authentieke Perzische tapijten voor zeer lage prijzen aanbiedt.

(heeft u nog verder betrouwbare online winkels en wilt u die delen? mail ons op info@tapijt-wiki.nl)

Zelfs in een moderne huiskamer kan een Perzisch tapijt een heel prachtige indruk achterlaten. Waar op gelet moet worden is de vorm, kleur en grootte van het tapijt. In onze consumentenhandleiding vindt u nog meer advies bij het aanschaffen van het juiste tapijt.

Handgemaakt of niet?

Achterkant perzisch tapijt

Is het patroon van de tapijt duidelijk zichtbaar op de achterkant? Dan is het tapijt handgemaakt.

Als u een waardevol Perzisch tapijt wilt aanschaffen dan moet het handgemaakt zijn! (Semi)machinaal gemaakte tapijten vallen kort in hun orginaliteit , durabiliteit , charisma en investering.

Het kan maanden en soms zelfs jaren kosten om een Perzisch tapijt met de hand te maken. Het kost echter maar enkele minuten om met een machine een tapijt te maken.

Perzische tapijten die gemaakt zijn met een machine zijn goedkoper dan tapijten die met de hand zijn gemaakt. Echter vergeet men dat machine gemaakte tapijten de investering missen.

U zult zien dat vaak na jaren gebruik te hebben gemaakt van uw Perzisch tapijt u deze kunt doorverkopen voor een aardige winst. Oosterse tapijten zijn net als wijn, ze worden waardevoller naarmate ze ouder worden.
Wij bespreken de verschillen nog dieper waar we een authentiek Perzisch tapijt vergelijken met een Ikea Perzisch tapijt .

Hoe herkent u een handgemaakt tapijt?

Gelukkig kunt u dit zeer makkelijk en snel achterhalen.
Het enige wat u hoeft te doen is het tapijt omdraaien zodat u de onderkant kunt bekijken.
Kunt u het patroon van het tapijt aan de onderkant zien? Dan kunt u er zeker van zijn dat het gaat om een authentiek Perzisch tapijt die handgemaakt is.

Ziet u geen patroon? Dan weet u dat het tapijt met een machine is gemaakt.

Een handgemaakt vintage Perzisch tapijt, zal gemakkelijk jaren mee gaan! Foto en tapijt van Rozenkelim

Een handgemaakt vintage Perzisch tapijt, zal gemakkelijk jaren mee gaan! Foto en tapijt van Rozenkelim

Als een bonus kunt u ook met deze methode de kwaliteit van het tapijt bepalen. Als vuistregel geldt : Hoe beter het patroon van het tapijt zichtbaar is aan de onderkant, des te hoger het kwaliteit van het Perzisch tapijt.

Met deze kennis kunt u naar de galerij in uw buurt, of door naar een bestelling bij een online winkel. Online winkels hanteren altijd een 30 daagse denk periode (dit is verplicht), u kunt dan thuis de kwaliteit het tapijt nader inspecteren.

Hoe worden Perzische tapijten gemaakt?

Alle oosterse tapijten gebruiken vergelijkbare methoden en materialen. Ze vereisen ook allemaal enorme hoeveelheden manuren om te maken. In principe zijn er twee soorten knopen om tapijten mee te maken.

Perzische tapijten worden gemaakt met de Perzische Senneh knoop (soms ook de Farsibaff wordt genoemd), wat een enkele knoop is. Hierbij wordt de gaar assymetrisch geknoopt, door onder de strand te gaan en dan eroverheen om vervolgens om de volgende te gaan. De afbeelding laat dit zien, en maakt ook duidelijk waarom dit dan wel bekend staat als een assymetrische knoop.

Perzisch en Turks knoop

Perzisch knoop(links) en een Turks knoop(rechts)

Maar wat houdt deze techniek in voor het tapijt zelf? De Senneh knoop neemt veel minder ruimte in beslag dan andere vormen, hierdoor is het mogelijk fijnere patronen te creëren in een Perzisch tapijt en meer vloeiende uitlijnen.

Materialen

Oosterse tapijten zijn over het algemeen gemaakt door 5 basismaterialen: wol, katoen, zijde en jute. Er zijn wel variaties van deze materialen, bijvoorbeeld wol geweven op katoen, dit is wat het meest voorkomt.

Wollen Perzisch tapijt

Voordat u een wollen Perzisch tapijt aanschaft is het verstandig om de kwaliteit van de wol te controleren. Dit kan gedaan worden door een inspectie, echter is dat een vaardigheid die wel wat expertise vereist!  Als u het tapijt aan de randen voelt moet het niet te droog of te stijf aanvoelen. Verder moet de Perzisch tapijt wat gewicht hebben.
Dit zou natuurlijk niet gelden voor een zijde tapijt aangezien dat een veel lichter materiaal is. Zijde voelt veel kouder aan als u het aanraakt en heeft een zeer distinctieve glans. Inspecteer het tapijt van zoveel mogelijk hoeken en bekijk de kwaliteit goed.

Zijden Perzische tapijt

Abrisham (het Iraanse woord voor zijde) staat bekend als één van de sterksten in de natuurlijke materialen in de wereld. Het vinden van een goede kwaliteit zijden Perzisch tapijt is lastiger dan alle andere varianten.

Zijden perzische tapijten zijn ook zeldzamer en vereisen vaker een hogere investering. Een abrisham in een galerij in Nederland treffen komt zelden voor, aangezien hun investering meestal een te hoog risico is voor de galerij.

Er bestaat voor het bepalen van de authenticiteit van een Abrisham geen simpele methodiek en hiervoor wordt ook vaak aangeraden om uit een vertrouwde omgeving een Abrisham aan te schaffen.

Katoenen perzisch tapijt

Katoen heeft vele voordelen ten opzichte van de andere varianten. Het is sterk, en verliest zijn vorm lastig. Het staat ook toe om veel fijnere weven te creëren en hierdoor ook complexere patronen, en kan veel dunner gesponnen worden dan andere materialen .
Er is echter wel een grotere kans op meeldauw ten opzichte van andere varianten.

Betekenis en verhalen achter Perzische tapijten

Een waanzinnig aspect van oosterse tapijten is de betekenis die zich achter de ontwerpen, symboliek, cultuur en geschiedenis bevindt.

Vele historische momenten zijn in tapijten gewoven zoals: gewonnen en verloren strijden, belangrijke leiders, religieuze overtuiging en zelfs liefdesverhalen.

Rood is de populairste kleur onder Perzische tapijten, dit wordt in verschillende tinten gemaakt van lichtroze tot wijnkleurig

Blauw komt ook relatief vaak voor in oosterse tapijten, vaak in zijn meer indigo variant dan de achtergrondskleur.

In Perzische tapijten vinden veel soorten symboliek plaats en het is altijd leuk om een beetje te begrijpen wat ze betekenen. Één zo’n voorbeeld is de boom der leven, wat staat voor het eeuwige leven. Vaak wordt dit in bidkleden afgebeeld! Het is een zeer Iraans aspect van de tapijten en de symboliek is waarschijnlijk vanuit zijn oorsprong begonnen in de Iraanse steden Isfahan, Qum en Tabriz.

Verder zijn hier nog een paar andere vertalingen van symboliek:

Vaasvorm – De vaas van onsterfelijkheid

Treurwilg – representeert somberheid en de dood.

De tuin van het paradijs – Herkenbaar door zijn medaillion in het middenstuk van de tapijt, met een bloemige bos eromheen.
Het middelpunt van het medaillon representeert het oog van een alziend Goddelijk wezen. Er wordt beweerd dat dit ontwerp gebaseerd is op een lotusbloem. De lotusbloem wordt gezien als een heilige bloem.

Wilt u meer lezen over symboliek van Perzische tapijten? Bekijk dan Symbolen in Perzische tapijten.

Onderhoud van een Perzisch tapijt

Handgemaakte tapijten zijn van nature heel erg duurzaam en kunnen met een paar simpele onderhoud tips vele jaren meegaan.

Het is belangrijkste advies is dat een Perzisch tapijt om de 2/3 jaar wel een professionele reiniging nodig heeft. Wij hebben verder nog wel ander advies voor het reinigen en onderhoud van uw tapijt.