Een Moderne Ziegler tapijt

Ziegler tapijt – In de wereld van Oosterse tapijten bestaan er vele verschillende soorten en unieke tapijten. Één van de meest populaire tapijten is dan ook het Ziegler tapijt. Het is een tapijt die door zijn lichte tinten en neutrale kleuren, bijna ideaal is voor elke kamer. Het heeft zacht uiterlijk en is daarom ook één van de meest gewilde tapijten in alle Europese landen. Wat is een Ziegler tapijt eigenlijk, hoe herkent u er een? Hieronder leest u wat dit tapijt zo speciaal maakt.

inhoudsopgave


  • Waar komt de naam Ziegler vandaan?

  • Hoe herkent u een Ziegler tapijt

  • Moderne Zieglers

 

Waar komt het naam Ziegler vandaan?

De naam Ziegler is van oorsprong de naam van een ontwerper en niet dat van een stad of dorp zoals vaak wordt gedacht. Het duits bedrijf gevestigd in Manchester genaamd Ziegler & Co. Commissioneerde een team ontwerpers van Europeanen en Iraniërs, om een nieuw tapijt ontwerp te creeeren. Dit ontwerp moest delicater zijn in design en de kleuren moesten neutraler zijn in tegenstelling tot de fellere kleuren die in Perzische tapijten voorkwamen. Het Ziegler tapijt werd vervolgens in Iran met de hand gewoven en aan westerse landen verkocht.
Ziegler tapijten zijn ook bekend onder de naam Chobi Ziegler tapijt of Peshawar tapijten. Het woord Chobi is afkomstig van het Iraanse woord “Choob” wat hout betekent. Men speculeert dat deze naam wordt gebruikt om te impliceren dat Ziegler tapijten vaak in neutralere en natuurlijkere kleuren zijn gemaakt, zoals bruin, crème en gouden tintjes.

Hoe herkent u een Ziegler tapijt?

Zoals de naam variant “chobi” al suggesteert, zijn Ziegler tapijten te herkennen aan hun neutrale kleuren, en zachte ontwerp. Zieglers incooperen vaak ook traditionele motieven zoals: granaatappels, hyacinten, sterren en vele soorten flora elementen. Echter worden deze elementen niet nadrukkelijk zichtbaar in het volledige ontwerp.

Hoewel de naam nog steeds is nagebleven, worden Ziegler tapijten al lang niet meer exclusief door Ziegler en Co gemaakt. De tapijten worden momenteel op vele locaties in Iran en in omheemse plekken gewoven. Een authentiek Ziegler tapijt zoals elk ander Oosters tapijt is volledig met de hand gemaakt en maakt alleen gebruik van natuurlijke kleurstoffen.


Moderne Zieglers

Wat opvalt is dat na verloop van de jaren de Ziegler tapijten zich hebben aangepast aan de eisen van de Westerse consumenten, en dat de kleuren steeds met de jaren feller zijn geworden! Verder valt ook op dat gedurende de jaren er veel moderne versies zichtbaar zijn van de oude Ziegler.