Abrisham Perzisch tapijt

Symbolen Perzische tapijten – U heeft op het moment een Perzisch tapijt of bent van plan om een tapijt aan te schaffen. Het is u opgevallen dat er veel symbolen en motieven zichtbaar zijn, en wilde graag weten wat het verhaal achter al die kleine elementen zijn? Dan bent u bij het juiste artikel.

Inhoudsopgave


  • Floraal

  • Herati

  • Boteh

  • Levensboom

  • Vaas

  • Andere motieven

 

Hoewel we ons in dit artikel gaan focussen op de symboliek achter Perzische tapijten, willen we er wel bij vertellen dat in de wereld van oosterse tapijten niet alles zo strict is gezet. Dit wil zeggen dat bepaalde betekenissen zeker zullen overeenkomen met andere Oosterse tapijten.
Het is een misvatting om aan te nemen dat oosterse tapijten geïdentificeerd kunnen worden aan hun ontwerp en symboliek alleen. Hoewel er zeker bepaalde symbolische elementen sterk geassocieerd zijn aan bepaalde culturen en weefgroepen, zou het nog steeds een grote uitdaging zijn om te bepalen wat de oorsprong is van een tapijt op die kwaliteiten alleen.

 

De symbolen en het thema van het tapijt vertellen wel veel over de wever van het tapijt. In oosterse tapijten zijn sommige aspecten zeer vergelijkbaar met een kunstwerk, waarbij de wever “schilder” een verhaal op het canvas tekent.

Over de jaren heen zijn er vele ontwerpelementen en -motieven in Perzische tapijten gebruikt. Sommige elementen hadden een achterliggende betekenis, en veel van de mysterie en verhalen rond Perzische tapijten is opgebouwd rond deze elementen. Het is een aspect van de tapijten dat in de moderne dag minder gewaardeerd wordt dan vroeger, maar nog wel een tradtionele interpretatie heeft gegeven aan de symboliek of het ontwerp.

In dit artikel zullen wij u een beeld geven waar deze motieven, symbolen en ontwerpen voor staan. Indien mogelijk zullen we een voorbeeld toevoegen van een Perzisch tapijt met het element.

Floraal – Het meest voorkomende thema onder Perzische vloerkleden. Het beeld van een levende tuin heeft diepe wortels in zowel de religieuze als de culturele achtergrond van het Perzische ontwerp. In de regio waar water een zeldzame commoditeit is, zal het niet vreemd zijn dat een levende tuin met veel fauna en flora het symbool is van het paradijs.

floraal-tapijt

alles omvattende florale ontwerp, waar duidelijk geen centrale medallion of vaas in het ontwerp voorkomt.

Het florale thema is verder onderverdeeld in 3 categorieën, namelijk een alles omvattend floraal, tuin, en paneel ontwerp. Het alles omvattende florale ontwerp heeft flora vormen maar geen medallion of vaas of een primair motief.
Het Tuin ontwerp is vaak gebaseerd op een echte Perzische tuin en kan gezien worden als een soort plattegrond.

Een floraal tuin tapijt. Het is duidelijk de paden van het tuin uit te maken en de flora.

Een floraal tuin tapijt. Het is duidelijk de paden van het tuin uit te maken en de flora.

Het Panelen ontwerp heeft zijn tapijt onderverdeeld in panelen met ieder een individueel motief.Paneel-floraal-perzisch-tapijt

Herati – is een ontwerp bestaand uit een enkel floraal hoofd omringt door een diamantgeraamte met 4 gebogen bladeren en kleine bloemen in zijn hoeken. Men denkt dat dit kleine vissen symboliseert die, tijdens het volle maan, net boven het wateroppervlakte zwommen onder de reflectie van de maan. Er wordt ook soms naar gerefereerd als “Mahi” ( Perzisch woord voor vis).mahi-tapijt

De Herati symboliek is hoopvol en is wordt vaak in verband gebracht met goed geluk!

Boteh – is een ontwerp waar rond de oorsprong nog veel vragen draaien. Men weet nog niet of het oorspronkelijke ontwerp uit India of Perzië is gekomen. Boteh is een Perzisch woord en betekent “een kluster bladeren”. Een naam die heel lichtjes te herkennen is aan het ontwerp zelf. In een moderne Boteh zijn verschillende elementen zichtbaar zoals cypress boom ,bladeren en zelfs een zoasterflame. Het is een patroon die zelfs in het westerse wereld voorkomt

Een aantal boteh voorbeelden. Er zijn vele manieren om een Boteh te tekenen, echter lijken ze in alle gevallen erg veel een druppel water.

Een aantal boteh voorbeelden. Er zijn vele manieren om een Boteh te tekenen, echter lijken ze in alle gevallen erg veel een druppel water.

.

De Boteh representeert onsterfelijkheid.

De levensboom – Is misschien wel het meest opvallende ontwerp! Dit ontwerp wordt voornamelijk in de steden Isfahan, Qum en Tabriz gewoven, waar er aardig realistische bomen worden gewoven. De boom groeit vanaf de basis van het Perzische tapijt maar blijft binnen de grenzen, vervolgens vult het het hele tapijt. De takken zitten vol met bladeren en vogels en bloemen. Het komt ook voor dat op de basis een waterstroom en wat dieren zichtbaar zijn. Het bijzondere aan dit ontwerp is dat het een van de oudste van alle symbolen is, ouder dan de Islam en het Christendom samen. Het is een symbool die op vele delen van de wereld gedeeld wordt.levensboom-perzischtapijt

Het representeert het eeuwige leven, begrip, waarheid en een verbinding tussen hemel en aarde.

Vaas – Hiermee wordt gerefereerd naar één of meerdere vazen binnen het ontwerp van een Perzisch tapijt. Het motief is waarschijnlijk geïntroduceerd vanuit China, waar het al eeuwen werd gebruikt.  Het is een one-way ontwerp, waarmee wordt bedoeld dat het een strikte manier van maken heeft. Het gaat om een vaas die geen oren heeft en veel weg heeft van een Griekse urn.vaas-perzisch-tapijt
Westwing Home and Living