grootte-tapijt-tenopzichtkamer

Perzisch tapijt Ikea- Het is geen groot geheim dat tapijten verkopers een slechte reputatie hebben onder de bevolking. Iedereen kent wel een verhaal waarbij een kennis of verre vriend een antiek Perzisch tapijt werd aangeboden, wat later totaal niet zo bleek. Het is daarom heel erg logisch dat grote bedrijven zoals Ikea ook besloten hebben om hun assortiment met Perzische tapijten aan te vullen. Dit is natuurlijk voor de onervaren mensen geweldig, ze krijgen een extra zekerheid dat hun aankoop een goede is, gezien de prachtige reputatie van Ikea. Echter zit er wel een addertje onder het gras, wat ik als Perzische tapijten enthousiast aan u kwijt wil.

inhoudsopgave


 • Vergelijking Ikea tapijten en Perzisch tapijten

 • Vind het juiste bedrijf

 • vindt het juiste tapijt

 • vezels

 • constructie

Een Perzisch tapijt is niet voor iedereen weggelegd, het vereist iemand die inziet wat voor kunstwerk het daadwerkelijk is. Het unieke patroon,de rijke geschiedenis en het met passie en ambacht geweven tapijt hebben een bijna magisch element waardoor men zich ertoe aangetrokken voelt.
Dit is ook de reden dat elk Perzisch tapijt uniek is gemaakt. Ikea beweert natuurlijk dat ook hun Perzische tapijten allemaal met de hand zijn gemaakt en ieder tapijt daarom geniet van een uniek ontwerp. Maar u snapt natuurlijk al als slimme consument dat dit wel ver van de waarheid ligt. Een Perzisch tapijt van Ikea is in principe met een machine gemaakt, met een heel, heel klein beetje menselijke ambacht. Ik  zal me in dit artikel niet bekwamen of dit een correcte manier van marketing is of niet. Ikea is in mijn mening een geweldig bedrijf die exact doet wat ervan verwacht wordt. Een budget groothandel met een vaak ideale prijs/kwaliteit verhouding.

Ze leveren prachtig meubilair, voor een zeer goedkope prijs! Ik ben zelf nog steeds heel erg blij met mijn Friheten:)!
We hebben een lijstje gecreëerd om verder te laten zien wat nou precies de verschillen zijn tussen een echt handgemaakte Perzisch tapijt tegenover een Ikea Perzisch tapijt.


Dit lijstje maak natuurlijk al aardig duidelijk dat er wel snel sprake is van miscommunicatie bij uw aankoop van een Perzisch tapijt in de Ikea.

Perzisch tapijt Perzisch tapijt Ikea
uniek en authentiek serieproduct
handgemaakt (vakmanschap) (semi)machinaal gemaakt
natuurlijke materialen(zijde,wol,katoen) synthetische materialen
lange levensduur(hoge kwaliteit) beperkte levensduur
onderhoudsvriendelijk+++ onderhoudsvriendelijk+
Waarde stijgt met leeftijd Waarde daalt met leeftijd
Laat moeilijk vuil zien Laat vuil snel zien

Een snelle glimps door de tapijten in de site van Ikea, laat zien dat de meeste dingen hier nooit vermeld worden door Ikea zelf, wat een beetje vreemd is. Maar ik laat het oordeel aan u over.

Wat ons vaak opvalt met zulke scenario’s is dat de oorzaak ligt bij de onwetendheid of onervarenheid van de consument.We hebben daarom een paar korte tips voor u opgesteld voor de aankoop van Perzisch tapijt bij Ikea, of andere dealers.

1. Vind het juiste bedrijf

Vroeger kon u alleen een Perzisch tapijt vinden in een speciale galerij, maar vandaag de dag kun je ze bijna overal terug vinden. De kwaliteit is per plek enorm verschillend en zoals het Nederlandse gezegde luid : “Goedkoop is duurkoop.” is daar hier niks dan minder van waar. We adviseren uw aankoop te doen bij een betrouwbare dealer met een goede reputatie. Het komt zeker voor dat het Perzisch tapijt iets duurder is dan wat u wilt uitgeven. Maar vergeet niet dat het een zeer duurzaam product is dat soms wel een heel leven meegaat met weinig onderhoud.
Bij een massa budget bedrijf als de Ikea, zijn de Perzische tapijten geen goed voorbeeld van duurzame producten.
Ik heb een paar links van online webwinkels die een zeer uitstekende service en Perzische tapijten hebben, hieronder toegevoegd.

Synthetische online tapijt leveranciers:
Vindt u een authenthiek Perzisch nog steeds aan de dure kant? Dan zijn hier een aantal webwinkels die een zeer goede kwaliteit/prijs verhouding hebben.
bol.com
Karpet24.nl
Karpetexpert.nl
Tapijtenstore.nl

Authentieke Perzische tapijt leveranciers:
Bent u overtuigt om toch maar voor een authentiek Perzisch tapijt te kiezen? Dan zijn hier een aantal webwinkels die naast geweldige tapijten ook betrouwbaar zijn, en een bedenk-retour periode hanteren! Hiermee kunt u gerust thuis het tapijt inspecteren, en als u niet tevreden bent retourneren.
Rozenkelims
Xcarpet
rugvista.nl
Een andere aanrader zou Westwing zijn, die vaak authentieke Perzische tapijten voor zeer lage prijzen aanbiedt (wel een beperkte tijd beschikbaar)
Met van dit link hieronder krijgt u nog eens 15 euro korting op u aankoop.


Westwing Home and Living

 

Als u er meer kent, wees vrij om contact met ons op te zoeken op info@tapijt-wiki.nl!

2.Vind het juiste tapijt

Een Perzisch tapijt is net zo goed als het materiaal waarmee hij gemaakt is. Dus als u op zoek bent naar de juiste Prijs/kwaliteit verhouding, is dit iets waar u natuurlijk ook rekening mee moet houden.

Vezels

Perzisch-Tapijt-Ikea-schapen

Ons dankbaarheid aan schapen
voor hun prachtige wol!

Wol-  Zonder enige twijfel is wol de beste vezel om een Perzisch tapijt mee te maken. Het is geheid veel duurzamer dan de synthetische materiaal die men vind in Ikea Perzische tapijten(nylon,acrylic,polyester,olefin). Wol is ook zeer goed in het verbergen van stof en andere deeltjes, hierdoor lijkt het altijd veel schoner met minimale aandacht. Voor de Groene mensen onder ons, is wol ook totaal energie vriendelijk en zorgt voor zo min mogelijk uitstoot van CO2. Het voorraad is natuurlijk terugkerend ( hoera voor schapen!) en vereist geen petroleum bij product om het te maken.

Zijde- Zijde is ook een perfect alternatief, alhoewel wat prijziger dan wol, voor het maken van een Perzisch tapijt. Het is ook wel zonder twijfel waar de meeste fraude mee voorkomt. Slechte dealers zullen u waardeloos kwaliteit zijde proberen te verkopen alsof het top kwaliteit is.

Zijde vezels zijn sterk ( niet zo sterk als wol natuurlijk). Zijde Perzische tapijten hebben vaak ook een heel hoge waarde van knopen per vierkante meter, soms wel tot 1500 per vierkante inch! Hierdoor zijn ze heel rijk aan detail. Ik vind het altijd heel erg zonde om een zijde Perzische tapijt op de grond te zien, gezien hun prijs en hun detail. Ikzelf prefereer ze op te hangen, beschermd van alle poten, schoenen en ander huishoudelijk kwaad!

Laten we eens naar dit acryl tapijt kijken, dit is een tapijt wat is gemaakt in Iran, met behulp van een machine en synthetische vezels. Wat wel opvalt is dat het een authentiek “Tabriz” ontwerp heeft gekregen. Ik kan bijna garanderen dat de persoon aan wie dit tapijt is verkocht, is verteld: ” dit is een Perzisch Tabriz tapijt.” De verkoper heeft de waarheid verdraaid en totaal het verkeerde beeld gegeven. De arme koper van dit synthetische tapijt zit nu vast aan een heel lage verkoopwaarde. Wat ook meteen opvalt is dat de kleuren zeer anders zijn dan bij het volgende plaatje.

acryl-perzisch-tapijt-Ikea

Acryl Perzisch tapijt, machine
gemaakt met een ‘ Tabriz ‘ ontwerp.

Tabriz-Perzisch-tapijt-Ikea

Authentiek Perzisch Tabriz tapijt.
Handgemaakt met prachtige kleuren.

Het volgende plaatje laat een authentiek Tabriz zien. Het is een handgewoven tapijt en de kleuren springen er bijna uit! Dit komt omdat er gebruik is gemaak van wol, dit is niet te repliceren met synthetische vezels!
Perzische tapijten kunnen ook geclassificeerd worden in 3 brede categorieën.

 • Goed– natuurlijke vezels(wol,katoen,zijde)
  Altijd de beste keuze, ideaal om op te lopen en heel erg duurzaam. Deze natuurlijke vezels trekt kleuren perfect aan en hierdoor zijn ze ook veel levendiger dan machine gemaakte tapijten.
 • Slecht– synthetische vezels (nylon, olefin/polypropylene , acrylic en polyester)
  Dit zijn als het ware “neppe” Perzische tapijten. Ze zijn er voor mensen die heel erg willen besparen op de kosten van een authentiek tapijt. Echter  hebben ze niet half de duurzaamheid van een echt tapijt en vaak zullen ze snel vervangen moeten worden, na een jaar of twee.
 • Heel slecht– Niet aan beginnen(rayon/viscose,sisal,jute)
  We kunnen een geheel artikel besteden aan hoe slecht dit soort tapijten zijn! Rayon en viscose vezels zijn te zwak om een tapijt mee te maken. Ze scheiden hun vezels ook heel erg af. Kleuren blijven niet lang. Wilt u ze reinigen? geen goed idee, want aan de achterkant zijn ze vastgezet met lijm. Dit komt langzaam los als u ze te vaak reinigt.

Tapijt Constructie

Perzisch-Tapijt-Ikea-Achterzijde

door de onderzijde te bekijken kunt u
zien of het handgemaakt is.

Het is natuurlijk heel belangrijk voordat u een Perzisch tapijt van Ikea aanschaft of een origineel Perzisch tapijt, dat het voor u duidelijk is hoe het tapijt is geconstrueerd. De eerste en meest belangrijke vraag die beantwoord moet worden is of het tapijt is gewoven of niet. Ik zeg altijd dat de simpelste manier om dit te achterhalen is om het tapijt om te slaan en de achterzijde te

Perzisch tapijt Ikea handgemaakt

Een handgemaakt tapijt, duidelijk
te zien aan de knopen en kwastjes

bekijken. Als het patroon zichtbaar is op de achterzijde van de tapijt, weet u zeker dat het gewoven is.

Het bepalen of het tapijt hand gewoven of met de machinegewoven is, vereist wat meer expertise. Bepalen waar de tapijt van oorsprong vandaan komt, vereist zelfs NOG meer expertise.

Om te bepalen of een tapijt met de hand gemaakt is of juist met de machine ( Leuk om daar dus gebruik te maken als u langs Ikea gaat!). Is het bekijken van de knopen waarmee het tapijt is gemaakt. Handgemaakte Perzische tapijten hebben verticale knopen omhoog vast gemaakt rond schering.Hierdoor ontstaan er kleine kwastjes.

Bij een machine gewoven Perzisch tapijt zijn de kwastjes als het waren gebogen en ingewoven onder het tapijt.

De juiste prijs vinden!

Wat moet ik betalen voor een Perzisch tapijt? Is een vraag die vaak in mijn mailbox verschijnt. Helemaal van mensen die toch wel liever een handgemaakt tapijt willen dan één die met de machine is gemaakt.
De prijzen voor Perzische of Oosterse tapijten zijn heel erg breed. Ik heb ze wel verkocht zien worden voor 200 euro tot wel 200.000 euro. U moet tapijten beschouwen als een soort landgoed, waar de prijs afhangt van lokatie,kwaliteit,leeftijd en hoe erg anderen hem willen.

Maar waarom zijn handgewoven tapijten zo duur, zult u zich afvragen. Het kost 3 wevers ongeveer een jaar om een tapijt van 23×31 te weven. Dus als mensen zich afvragen waarom het zo erg duur is om een nieuw handgemaakt Perzisch tapijt aan te schaffen, geef ik vaak antwoord met ” hoeveel zou men mij geven als ik 6 dagen per week voor 12-14 maanden zou werken”. Handgemaakte tapijten zijn zonder twijfel een deel van iemands leven geweest. Voor de mensen die er waardering voor hebben is de prijs zeer weinig gezien de tijd die er in is gestoken.Perzisch-Tapijt-Ikea-weven

Om u nogmaals goed voor te bereiden op uw aankoop voor een Perzisch tapijt, of dit nou bij de Ikea zal zijn of juist bij een authentieke dealer, heb ik hier een paar punten om op te letten als u het ideale tapijt zoekt.

 1. Hoe voelt het wol aan? Is het soepel maar sterk? Ga er met uw duim overheen en kijk of er stukjes wol uit komen of breekt.
 2. Hoe ziet de kleur eruit? Is het levendig? Is er een groot verschil van voor of achter? Zon vervaging is een teken van inferieure kleur.
 3. Hoe is de vorm van het tapijt? Er bestaat geen perfect vierkant of rechthoek in tapijten. Maar zorg er goed voor dat er geen extreme ongelijkheden zijn.
 4. Hoe ziet het tapijt eruit als u erover heen loopt? Elk tapijt heef een donkere kant en een lichtere kant, bekijk ze beiden!
 5. Hoe ziet de achterkant eruit? Ziet u enige misvormingen? Ziet u een verbloeding van de kleur?

Voor meer handige tips bekijk dan ons consumentenhandleiding.

Zal het een Perzisch tapijt zijn die 200.000 euro kost of een Perzisch tapijt van Ikea die voor veel minder is gehaald;  u wilt de kamer inlopen en het tapijt zien en een gevoel van voldoening krijgen. In dat geval is het altijd de prijs waard  die u ervoor heeft betaald! Als u kamerinrichting ideeën nodig heeft met als Perzisch tapijt als middenstuk, bekijk onze 10 kamer inrichting ideeën dan!

Hopelijk helpt dit artikel u met uw aankoop bij Ikea of andere Perzische tapijten winkels!

PS: Vertel ons over uw ervaringen, we willen ze dolgraag horen!